Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De vuurpijl

Hallo, dit is mijn vraag:

Een vuurpijl wordt op 150 m afstand verticaal gelanceerd en ontploft in zijn hoogste punt. Dat hoor je 0.6 s later. Snelheid van geluid is 340 m/s.
Bereken hoe hoog de vuurpijl kwam.

MVG

H.

H.
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 23 augustus 2003

Antwoord

Een algemene formule is x=v·t
x is de plaats
v is de snelheid
t is de tijd

P .
|
|
|
| ?
|
|
|______________________________.S
150m


De afstand van het voetpunt tot S (de persoon) is 150 m (geg)
De hoogte (het vraagteken) is gezocht.
De afstand van P naar S kan je berekenen.

x=v·t
v=340m/x
t=0,6 s
=>x=204
SP=204 m

Nu kan je de stelling van pythagoras gebruiken om de hoogte (?) te bepalen:

(?)²+150² = 204²

=>

?=18·59 m
afgerond:138,4 m


Koen Mahieu

km
zaterdag 23 augustus 2003

©2001-2025 WisFaq