Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling: continuiteitscorrectie en interval

Even checken of ik het helemaal beet heb...

Een partij behaalt 30 percent vd stemmen. Bij een steekproef onder 3000 mensen wordt nagegaan wie van hen op de partij stemde. Wat is de kans dat tussen de 850 en 950 mensen hierop bevestigend antwoorden.

Ik denk dat dit zo moet opgelost worden:

Binomiale verdeling met n = 3000, p = 0,3 en q = 0,7.
Maar n 30 en np 3, dus benaderen via normale verdeling met m = 900 en s = Önpq=25,0998
Van binomiaal naar normaal - dus met continuiteitscorrectie.
P(X(950,5-900)/25,0998) - P(X(850,5-900)/25,0998)
= P(X2,01) - P(X-1,97)
= 0,9821 - (1 - P(X1,97))
= 0,9821 - 1 + 0,9756
= 0,9577

Kan iemand - die beter thuis is in statistiek dan ikzelf - dit even checken (vooral de redenering dan, niet zozeer het rekenwerk )? Alvast bedankt.

S
Student universiteit - donderdag 21 augustus 2003

Antwoord

Moet die continuiteitscorrectie aan de rechterkant niet 949,5 geven ipv 950,5?

cl
donderdag 21 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq