Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13566 

Re: Cumulatieve binomiale verdeling

Bedankt voor het antwoord, maar het probleem is dat ik het moet kunnen met die tabel (met p tot 0,5). Dat is nl het enige dat ik kan gebruiken op het examen (spijtig genoeg dus geen rekenmachine, noch tabellenboekje). Ik zie alleen niet hoe je dat daar kan uithalen. Enig idee?

Cedric
Iets anders - dinsdag 19 augustus 2003

Antwoord

O zo... neem aan dat p=0.8, dan is q=0.2 Als je de rol van p en q nu eens omdraait!? Dan kan je in de tabel kijken bij p=0.2 en dan lukt het wel...

Voorbeeld
X: aantal goed
p=0,7
n=10
Gevraagd: P(X$\leq$6)

P(X$\leq$6)$\approx$0.3504
Dit kan je echter niet in je tabel opzoeken.

We 'vertalen' naar:
Y: aantal fout
p=0,3
n=10
Gevraagd P(Y$>$4)=1-P(Y$\leq$3)

P(X$\leq$6)=1-P(Y$\leq$3)$\approx$1- 0.6496$\approx$0.3504
..en die 0.6496 kan je wel vinden in je tabel.

Voorbeeld 2
P(X$<$10) als X~Bin(15;0.9).
X: aantal...?
p=0.9
n=15
Gevraagd: P(X$<$10)

Vertalen naar:
Y: aantal...?
p=0.1
n=15
P(Y$\geq$10)=1-P(Y$\leq$9)

P(X$<$10)=1-P(Y$\leq$9)$\approx$1-1$\approx$0
(niet zo'n handig voorbeeld)

Hopelijk helpt dit.

WvR
dinsdag 19 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq