Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukje

verdeel 24 in 2 delen waarvan de som van de kwadraten minimaal is

Thomas
1ste graad ASO-TSO-BSO - dinsdag 19 augustus 2003

Antwoord

Noem delen x en 24-x. De som van de kwadraten is dan x2+(24-x)2=2x2-48x+576. De top van de parabool ax2+bx+c ligt bij x=-b/2a dus hier bij x=12. Dat x=12 de symmetrie-as is, had je natuurlijk al direct kunnen zien uit de uitdrukking x2+(24-x)2.

cl
dinsdag 19 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq