Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gonio functies primitiveren ?

Beste wisfaq,

ik heb morgen een wiskunde toets, maar heb nog steeds moeite met de primitiveren van goniofuncties kunt bij u de volgende twee laten zien hoe men dit precies aanpakt ?

1)f(x)= 4sin2x-2cos4x
2)g(x)=sinx.cosx

Bijvoorbaat dank

Shahra
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 augustus 2003

Antwoord

De afgeleide van de sin = cos
De afgeleide van de cos = -sin
Nu andersom:

1) primitieve van sin(2x) = bijna - cos(2x) niet helemaal want als je -cos(2x) differentieert dan is de afgeleide (kettingregel) 2·sin(2x)
Dan heeft 4·sin(2x) dus integraal -2 cos(2x)

Nu \int{}-2cos(4x) dx. De volgende truc werkt ook: noem y=4x dan dy = 4dx
\int{}-2cos(4x) dx = \int{}-2 cos(y)·1/4 dy = \int{}-1/2 cos y dy = -1/2 sin y = -1/2 sin(4x)

Dus \int{}4 sin(2x) - 2 cos(4x) dx = -2 cos(2x) - 1/2 sin(4x) + c

2) \int{}sinx·cosx dx=
[Je ziet dat die cos x de afgeleide van sin x is. Noem nu sin x = y dan dy = cosx dx]
\int{}y dy = 1/2 y2 + c = 1/2·sin2x +c

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
maandag 18 augustus 2003

 Re: Gonio functies primitiveren ? 

©2001-2025 WisFaq