Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs rechte is raaklijn aan ellips

Bewijs rechte y=x+√5/√6 raakt aan 2x2+3y2=1
Heb dit proberen op te lossen door;
de vergelijking. van de rechte in te vullen in de vergelijking. van de ellips. Hierna bekom ik een vierkantsvergelijking.nl.
5x2+6√5/√6-7/12=0 waaruit ik twee x-waardes haal d.m.v. de discriminant. Indien ik deze x-waardes dan weer invul in de vergelijking van de ellips is de som van de x en y-waarde helemaal geen 1.
Weet niet waar mijn fout zit.
Alvast dank!
Bea

Bea Ve
Student Hoger Onderwijs België - maandag 18 augustus 2003

Antwoord

Hallo,

Je methode is goed,maar ik denk dat je een telfout hebt gemaakt...
Ik kom bekom volgende vierkantsvergelijking:

2x2 + 3(x + √5/6 )2 = 1
2x2 + 3(x2 + 5/6 + 2·x·√5/6) - 1 = 0
2x2 + 3x2 + 5/2 + x·√30 - 1 = 0
5x2 + √30·x + 3/2 = 0

Jij weer

Koen
maandag 18 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq