Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verbanden, grafieken en een vast bedrag

Een bedrijfje dat huishoudtoestellen herstelt, rekent een vast bedrag voor verplaatsingskosten en daarnaast 40 eur per uur. Voor een herstelling van een half uur betaal je 47,5 eur.
1. Hoeveel bedraagt het vast bedrag voor verplaatsingskosten?
2. Geef het verband dat de prijs k(in eur) uitdrukt in functie van de hersteltijd t (in uren).
3. Bepaal grafisch en door berekening voor welk aantal uren(en minuten) je hoogstens 125 eur betaalt.
4. Noem p de prijs die je betaalt per uur(verplaatsingskosten meegerekend) Geef het verband dat p uitdrukt in functie van de hersteltijd t (in uren).
5. Los grafisch en algebraisch op: p50

Dilek
2de graad ASO - zondag 17 augustus 2003

Antwoord

1.
Voor een herstelling van een half uur betaal je 47.5 eur. Dit bedrag is opgebouwd uit een vast bedrag voor verplaatsingskosten en een bedrag voor werkzaamheden, waarvoor 40 eur. per uur wordt gevraagd.
Er wordt een half uur gewerkt, dus voor werkzaamheden wordt 0.5 ´ 40 = 20 euro gerekend. De rest van het bedrag zijn dus de verplaatsingskosten.
Ofwel het vast bedrag voor verplaatsingskosten is: 47.5 - 20 = 27.5.

2.
Er is een lineair verband tussen de kosten en de tijd.
De vaste kosten zijn 27.5 en de prijs per uur is 40.
De formule voor de prijs k is dus:
k = 27.5 + 40·t met t de hersteltijd in uren.

Hopelijk kun je hiermee nu de laatste drie opdrachten zelf.
Zo niet, probeer dan aan ons uit te leggen, wat je niet begrijpt.

wh
zondag 17 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq