Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Krediettermijn

in een ondernemin zijn in 2000 de inkopen op rekening € 360.000,- geweest. Op 1 januari 2000 bedroeg het crediteurensaldo €25.000,-, welk bedrag in de loop van het jaar geleidelijk opliep tot € 35.000 ,- per 31 december 2000. De kosten van dit leverancierskredit bedroegen over 2000 € 3000,-.

Hoe bereken je hier de krediettermijn van het crediteuren ontvangen krediet en de kredietkosten in procenten per jaar van het ontvangen leverancierskrediet ?

Ozlem
Leerling mbo - zondag 17 augustus 2003

Antwoord

Hoi Ozlem,

ik neem aan dat de bovenstaande vraag in een 'boekhoudkundige' context bekeken moeten worden.

Wel, dan moet je gewoon een formuletje toepassen (eigenlijk de definitie van krediettermijn).
Aantal dagen krediet = handelsschulden/(inkopen van handelsgoederen, grondstoffen, ... + BTW)/365

De teller staat in de balans (rubriek IX) en is dus het bedrag op 31/12/2000, zijnde 35.000 (dus niet die 25.000)
De noemer staat in de resultatenrekening (rubriek II.A.2) en is dus over heel 2000, zijnde 360.000

Aantal dagen leverancierskrediet = 35.000 / (360.000 / 365)
= 35,4861111, zijnde een krediettermijn van 36 dagen

Kredietkosten: ben ik niet 100% zeker van (maar zo kan ik alle gegevens gebruiken).
1/01 was er 25.000 krediet, 31/12 was er 35.000 krediet
Dit krediet is geleidelijk (liniair) gestegen.

Dan kunnen we stellen dat er in 2000 gemiddeld 30.000 leverancierskrediet was, wat 3.000 kosten gaf. Procentueel geeft dit 10%.

In principe zou je dat dag per dag moeten berekenen, maar ik denk niet dat de bedoeling is. Daar zijn ook te weinig gegevens voor. Heb je nog vragen of problemen, laat het dan weten.

Groetjes,

tg
maandag 18 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq