Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

ABC-formule met p

Gegeven is de functie f: x- x2+(p-2)x-p+4
Voor welke waarden van p raakt de grafiek van deze functie de x-as?
Volgens mij kan ik hierbij de a,b,c formule gebruiken maar ik heb geen idee hoe ik de p kan laten verdwijnen.

Moniqu
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 14 augustus 2003

Antwoord

Hoe was het ook al weer? De abc-formule!?
y=ax2+bx+c
a: coëfficient van x2
b: coëfficient van x
c: getal

In jouw functie is:
a=1
b=p-2
c=-p+4

En dan kan je deze 'waarden' invullen in de abc-formule. In dit geval kijk je alleen naar de discriminant: er is immers maar één nulpunt, dus D=0.
D=b2-4ac=(p-2)2-4·1·(-p+4)=p2-4p+4+4p-16=p2-12
D=0
Dus... p2-12=0
En dan zou het moeten lukken verder... (je krijgt twee antwoorden!!)

WvR
donderdag 14 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq