Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling en binomiale verdeling

Het vulgewicht in grammen van pakken is normaal verdeeld met gemiddelde 450 en standaarddeviatie 8. Hoe groot is de kans dat het vulgewicht van een willekeurig pak meel groter is dan 460 gram?

Bij deze wil ik nog even laten weten dat ik spss gebruik of excel, dit was namelijk een tentamenvraag bij kwantitative onderzoeksmethode 3. Ik heb volgende week een herkansing daarvoor.

Ik had nog een vraag die ik niet snapte: 20% van de auto's rijdt te hard. Wat is de kans dat in een steekproef van 10 auto's er minder dan 4 te hard rijden?

Vincen
Student hbo - woensdag 13 augustus 2003

Antwoord

Met Excel kan je met =NORM.VERD(460;450;8;WAAR) berekenen wat de kans is dat het vulgewicht 460 of minder is.
Met =1-NORM.VERD(460;450;8;WAAR) vind je dan de kans dat het vulgewicht groter is dan 460.
1-NORM.VERD(460;450;8;WAAR) levert ongeveer 0,106.

Het tweede probleem is op te lossen met behulp van de binomiaal verdeling:

X: aantal auto's dat te hard rijdt
p=0,2
n=10

Met Exel gebruik je P(X3)=BINOMIALE.VERD(3;10;0,2;WAAR)=0,879

Zie onderstaande website voor meer informatie en voorbeelden.

Zie Overzicht van statistiek en kansrekenen

WvR
vrijdag 15 augustus 2003

©2001-2025 WisFaq