Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vijverinhoud

Wij hebben een vijver in een B vorm, de omtrek is ca 14 meter, de diepte is 1.20 meter. Wij komen er maar niet uit hoe we kunnen berekenen hoeveel water er nu in gaat. Kan iemand ons helpen?

P.S.
als je de vijver ziet liggen is het net een B van bovenaf gezien dus aan de linkerkant een rechte zijde (de eerste streep die je zet van een hoofletter B) en de rechterkant zitten dan die 2 rondjes. Bij een B zit er dan nog een streepje tussen de 2 rondingen die zit er in de vijver niet dus het is een open B zeg maar. De omtrek is de rand van de gehele vijver, dus zowel het rechte stuk als de rondingen bij elkaar. De vijver is overal 1.20 diep. Ik hoop dat dit voldoende informatie is. Het valt trouwens niet mee om dat zo uit te leggen realiseer ik me nu.

Esther
Iets anders - woensdag 13 augustus 2003

Antwoord

q13431img1.gifIk geloof dat ik het snap... In de tekening hiernaast zie je hoe ik denk dat 't zit.

De omtrek is 14 meter. Deze 'omtrek' bestaat uit twee stukken d (de diameter van de cirkel(s)) en de omtrek van een cirkel met diameter d (twee halve cirkels is een hele!).

Formule voor de omtrek van een cirkel: p·d
De totale omtrek is dus 2·d+p·d5,14·d

We weten 5,14·d=14
Hiermee kan je d berekenen en als je d weet, dan weet je ook de oppervlakte van de vijver:
Opp(cirkel)=1/4pd2

De inhoud is gelijk aan de Opp(cirkel)·diepte

Weet je wat? Ik denk dat het nu wel lukt..
d=2,72m Opp(cirkel)=5,82m² Inhoud=7m³ (ongeveer)Lukt het niet? Muis over de hint...

WvR
woensdag 13 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq