Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extremen en asymtoten bepalen

Beste wisfaq,

Hoe bepaalt men de extremen en asymtoten van :

f(x)= x.e^x/(x-1) ?

Dan had ik nog een vraag, er is gegeven: f(x)=lnx en g(x)= ax2 a E R, nu wordt er gevraagd om alle waarden van a waarvoor f en g elkaar raken ?

Dan weet ik dat men de functies aan elkaar gelijk moet stellen (denk ik ) maar ik kan de vergelijking niet oplossen, kunt u dit laten zien ?

Alvast heel erg bedankt

Van De
Iets anders - woensdag 13 augustus 2003

Antwoord

Hoi,
  • De extremen bepalen
    q13414img1.gif
    Tekentabel
    q13414img2.gif
    De functie heeft dus een maximum voor x = 1/2 - 1/2Ö5 bijbehorende y-waarde is f(1/2 - 1/2Ö5) 0,2058808575 en de functie heeft een minimum voor x = 1/2 + 1/2Ö5 met bijbehorende y-waarde f(1/2 + 1/2Ö5) 13,20317907.
    Indien je ook de buigpunten moest bepalen dan moet je f"(x) nog berekenen, gelijkstellen aan 0 én een tekenschema maken en kijken of er voor en na het nulpunt het teken verandert, indien het teken verandert is het een buigpunt, anders niet. Maar ik denk niet dat dat de bedoeling is.
    Ter informatie
    f"(x) = ex(4+x3-2x2-x)/(x-1)3 en hiervan de nulpunten berekenen is alles behalve een pretje, met de computer kom ik op één reëel nulpunt x = -1,269530842... maar het teken verandert niet dus er is geen buigpunt.


  • De asymptoten bepalen
    Zoals je weet zijn er 3 mogelijke asymptoten: de verticale, de horizontale en de schuine asymptoot.

    De verticale asymptoot
    Zij a Î , als limx®af(x) = ±¥, limxaf(x) = ±¥ of limx¯af(x) = ±¥ dan noemen we de rechte x = a een verticale asymptoot van f. Indien je te maken hebt met een rationale functie, dan zijn de nulpunten van de noemer verticale asymptoten (deze nulpunten mogen niet eveneens nulpunten van de teller zijn, want dan is er een perforatie in de grafiek). In ons geval is er dus een verticale asymptoot namelijk x = 1.

    Horizontale asymptoot
    Als limx®¥f(x) = b Î of limx®-¥f(x) = b Î dan noemen we de rechte y = b een horizontale asymptoot van f.
    In ons geval limx®¥x·ex/x-1 = ¥/¥ = onbepaald Þ L'Hopital toepassen limx®¥ex(x+1) = ¥ aangezien ¥ Ï is dit geen horizontale asymptoot. In plaats van L'Hopital had je ook teller en noemer kunnen delen door x (zie methode hieronder).

    limx®-¥x·ex/x-1
    = limx®-¥ex/1-(1/x)
    = e(-¥)/1 - (1/(-¥))
    = 0/(1 - 0) = 0

    Dus horizontale asymptoot y = 0 (oftewel de x-as).

    Schuine asymptoot
    De rechte y = ax + b is een schuine asymptoot van f dan en slechts dan als limx®¥(f(x) - (ax + b)) = 0 of limx®-¥(f(x)-(ax+b)) = 0
    Hierbij is a = limx®¥f(x)/x Î 0
    b = limx®¥(f(x)-ax)Î
    Je zult zien dat er geen schuine asymptoten zijn want de limiet van a en b is oneindig (Ï ).

  • f(x) = ln(x) en g(x) = ax2, f(x) = g(x) oplossen
    Delen beide functies door a (a niet gelijk aan 0, indien a wel 0 zou zijn, is de unieke oplossing x = 1)
    1/a·ln(x) = x2
    1/a = x2/ln(x)
    ax2 = ln(x)
    a = ln(x)/x2


Indien iets onduidelijk is, kun je altijd reageren.

Davy.

Davy
woensdag 13 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq