Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aantonen

tg22x-tg2x breukstreep 1-tg22x.tg2x = tg3x.tgx
1ste lid uitgewerkt
!(2tgx breukstreep 1-tg2x)2-tg2x grote breukstreep
1-(2tgx breukstreep 1-tg2x)2.tg2x
!(2tgx)2-tg2x.(1-tg2x)2 grote breukstreep
1-tg2x-(2tgx)2.tg2x
!4tg2x-tg2x.(1-2tg2x+tg4x) grote breukstreep
1-tg2x-2tg4x
enzovoort, en ik kom er niet. Wat is de redenering achter deze oefening, indien juist opgelost?

Bea Ve
Student Hoger Onderwijs Belgiė - woensdag 13 augustus 2003

Antwoord

Beste Bea,

Als je naar de linker kant van de opgave kijkt, naar de breuk dan zie je misschien dat zowel noemer als teller een bijzonder product zijn.

tg2(2x) -tg2(x) = [tg(2x)-tg(x)][tg(2x)+tg(x)]
en
1-tg2(2x)tg2(x) = [1+tg(2x)tg(x)][1-tg(2x)tg(x)]

Dan kun je op een formuleblad vinden dat:

tg(a+b) = tg(a)+tg(b)/1-tg(a)tg(b)

tg(a-b) = tg(a)-tg(b)/1+tg(a)tg(b)

Dus:
tg2(2x) -tg2(x)/1-tg2(2x)tg2(x) =

[tg(2x)-tg(x)][tg(2x)+tg(x)]/[1+tg(2x)tg(x)][1-tg(2x)tg(x)] =

tg(2x)-tg(x)/1+tg(2x)tg(x)·tg(2x)+tg(x)/1-tg(2x)tg(x) =

tg(2x-x)·tg(2x+x) = tg(x)·tg(3x)

Succes met de rest van je gonio.

gm
donderdag 14 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq