Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Schatting

Opgave
================================================
Men beschikt over een dataverzameling x1,...,xn met gemiddelde xn=2.103 en mediaan mn=0.982. Nadere analyse geeft aanleiding om de dataverzameling op te vatten als een realisatie van een steekproef X1,...,Xn uit een kansverdeling met verdelingsfunctie

F(x) = 1-(1+x/2ß)-2 voor x0
F(x) = 0 voor x0

waarbij ß een nog onbekende paramater is.

a. Leid af wat E(X1) is en bepaal aan de hand daarvan een schatting voor ß op grond van xn
b. Bepaal op grond van mn een schatting voor ß.
===================================================
Het gaat bij mij meteen al mis bij het afleiden van de verwachting. Ik heb geprobeerd om een afgeleiden van F(x) te bepalen dat zou dan zijn:f(x)=1/ß(1+x/2ß)-3 zijn. Toen heb ik geprobeerd de integraal òxf(x)dx uit te rekenen totdat ik besefte dat het een discrete stochast was en toen werd het zwart voor m`n ogen....

DJ
Student universiteit - dinsdag 12 augustus 2003

Antwoord

Waar staat dat het een discrete stochast is?

cl
dinsdag 12 augustus 2003

 Re: Schatting 

©2001-2024 WisFaq