Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Boxplot

Hallo,

Voor mijn praktische opdracht wiskunde moet ik aan de hand van de volgende gegevens de kwartielafstand berekenen en daarvoor heb ik dus Q1 en Q3 nodig. M.b.v. mijn GR ( TI-83), via STAT-CALC/1-Var Stats lukt het me om die Q1 en Q3 enzo te krijgen..alleen de mediaan is bij de GR anders dan die die ik zelf berekend heb:

Het zijn deze gegevens:

120 1
126 3
129 2
130 2
132 7
133 1
134 1
135 1
138 1
141 4
144 2
147 1
150 1
153 1
156 1
165 1

Aangezien de mediaan het middelste waarnemingsgetal is het ik het als volgt berekend:

30 waarnemingsgetallen dus mediaan =
15e + 16e waarnemingsgetal:
(132+133)/2 = 132.5
Maar uit de GR komt Mediaan = 136.5
Hoe kan dit? En wat moet ik ermee doen?
Alvast hartelijk bedankt,

Christ
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 11 augustus 2003

Antwoord

Ik geloof dat ik al zie wat het probleem is. Je gebruikt de verkeerde opdracht!
Gebruik eens:

1-Var Stats L1,L2 i.p.v. 1-Var Stats L1

Je GR houdt dan ook rekening met de frequenties! Zoals jij het doet pakt je GR gewoon het middelste getal van:

120
126
129
130
132
133
134
135
138
141
144
147
150
153
156
165

..en dat is (135+138)/2=136,5 en niet goed...

Dus onthouden! Om van een frequentietabel (getallen in L1, de frequensties is L2) de centrum- en spreidingsmaten te berekenen gebruik je 1-Var Stats L1,L2. Probeer het maar eens!

WvR
maandag 11 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq