Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13289 

Re: Primitiveren van sin³x via differentialen

Hoi,

hoe primitiveer ik nu verder, want ik kom daar niet verder mee, aan de hand van die substitutie...

Erik v
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 9 augustus 2003

Antwoord

Ik had toch wel verwacht dat je dat verder wel kon invullen, welnu:
̣sin3x dx = ̣(1-cos2x)·sin x dx =
[Je ziet dat die sin x bijna de afgeleide van die cos x is,
noem daarom cos x = y dan dy = -sin x dx als je dat invult krijg je:]
̣(1-y2)·-dy = ̣y2-1 dy [nu primitieve naar y nemen]
=1/3y3 - y + c [en nu overal voor y weer cos x terug invullen]
=1/3cos3x - cos x + c dit is dan de gezochte primitieve.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 10 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq