Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samengestelde interest

Hallo

Men zet Fl. 1000,- op een spaarrekening tegen 0,9% samengestelde interest per maand. Na hoeveel maanden is het tegoed verdubbeld?

ik weet absoluut niet wat ze met samengestelde interest bedoelen en hoe je ermee moet rekeken!

sally
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 9 augustus 2003

Antwoord

Samengestelde rente is rente op rente... dus over de rente van deze maand krijg je volgende maand ook rente! Niet samengestelde rente zou zijn als je wel rente krijgt maar dat geld niet meerekent bij de (volgende) renteberekening.

Als het goed is herken je in dit 'verhaal' exponentiële groei. Een formule voor exponentiële groei is:

N=b·gt, met:
N: hoeveelheid
b: beginwaarde
g: groeifactor per tijdseenheid
t: tijd

In jouw geval:
Bedrag = 1000·1,009t
met t: aantal maanden.

Vraag: wanneer is het bedrag verdubbeld?
Antwoord: als het bedrag 2000 is.

Je moet nu t oplossen uit de vergelijking:
2000 = 1000 · 1,009t
Maar dat kan je wel...

Zie Rekenen met procenten als je wilt weten hoe je aan de groeifactor komt.

WvR
zaterdag 9 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq