Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhoud van een liggende tank

Ik heb de meeste formules voor de berekening van de inhoud van een liggende ronde tank getest in een Excelsheet. Het probleem waar ik steeds weer tegenaanloop: De inhoud bij een hoogte van 0%, 50% en 100% kloppen, maar bij tussenliggende waardes heb ik mijn twijfels. Onder- en bovenin de tank mag de inhoud minder toenemen bij een bepaald hoogteverschil, en in het midden van de tank moet de inhoud sterk toe/afnemen bij hetzelfde hoogteverschil. Maar met de gebruikte formules is het resultaat juist andersom!! Waar gaat het fout????? Ik heb o.a. deze formule getest:
V=L·((r2·arccos((r-h)/r))-((r-h)·Ö(2rh-h2))
V=volume
L=lente
r=straal
h=hoogte
alle waardes in dm!!

Tom Hu
Iets anders - woensdag 6 augustus 2003

Antwoord

Ik heb de formule niet gecontroleerd, maar ze komt me bekend voor, ik gebruik ze zelf ook om te weten hoeveel stookolie er nog in de tank zit en hoeveel ik dus moet bijbestellen :)

Maar hier is de grafiek. a is de hoogte gemeten in stralen en op de y-as staat de verhouding van het volume tot het maximale volume. De grafiek vertoont toch het gewenste gedrag dacht ik?

q13303img1.gif

cl
woensdag 6 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq