\require{AMSmath} Berekenen van het middelpunt cirkel Is er een formule om het middelpunt van een cirkel mathematisch te berekenen? Hartelijk dank voor uw antwoord. Krista Ouder - woensdag 6 augustus 2003 Antwoord De algemene vergelijking van een cirkel tov een orthonormaal assenstelsel is:(x-mx)2+(y-my)2=r2Hierbij zijn (mx,my) de coördinaten van het middelpunt en r is de straal.De kunst is dus om je vergelijking in zo een vorm te krijgen.Ofwel kan je het geheel uitwerken ("merkwaardig product"):(x-mx)2+(y-my)2= x2-2·x·mx+mx2 + y2-2·y·my+my2 =r2=x2+ y2 -2·x·mx-2·y·my+ mx2 +my2-r2=0ofx2 + y2 + 2ax + 2by + c =0 Dit is ook een algemene vergelijking van een cirkel met a=-mxb=-myc=mx2 +my2-r2=a2+b2-r2Nu zijn de coordinaten van het middelpunt (-a,-b) en de straal r=Ö(c - a2 - b2)(er zijn ook vergelijkingen in bovenstaande vorm die geen cirkel zijn. Dit is het geval als c-mx2 - my2 0 zodat de wortel in de straal niet bestaat)Koen Mahieu km woensdag 6 augustus 2003 Re: Berekenen van het middelpunt cirkel ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Is er een formule om het middelpunt van een cirkel mathematisch te berekenen? Hartelijk dank voor uw antwoord. Krista Ouder - woensdag 6 augustus 2003
Krista Ouder - woensdag 6 augustus 2003
De algemene vergelijking van een cirkel tov een orthonormaal assenstelsel is:(x-mx)2+(y-my)2=r2Hierbij zijn (mx,my) de coördinaten van het middelpunt en r is de straal.De kunst is dus om je vergelijking in zo een vorm te krijgen.Ofwel kan je het geheel uitwerken ("merkwaardig product"):(x-mx)2+(y-my)2= x2-2·x·mx+mx2 + y2-2·y·my+my2 =r2=x2+ y2 -2·x·mx-2·y·my+ mx2 +my2-r2=0ofx2 + y2 + 2ax + 2by + c =0 Dit is ook een algemene vergelijking van een cirkel met a=-mxb=-myc=mx2 +my2-r2=a2+b2-r2Nu zijn de coordinaten van het middelpunt (-a,-b) en de straal r=Ö(c - a2 - b2)(er zijn ook vergelijkingen in bovenstaande vorm die geen cirkel zijn. Dit is het geval als c-mx2 - my2 0 zodat de wortel in de straal niet bestaat)Koen Mahieu km woensdag 6 augustus 2003
km woensdag 6 augustus 2003
©2001-2025 WisFaq