Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lastige sommen met afgeleide en extremen

Hallo wisfaq,

Kan iemand me de volgende oefeningen laten zien, ik snap er niets van.
Gevr: Bepaal de afgeleide en de x-coordinaten, vermeld ook of de y-coordinaat van zo'n punt een extreme is ?

1a) g(x)= (2Öx)/(x+1)
1b) f(x)= x + (1/x)

2) geg: f(x)=Ösinx

gevr:a) bepaal f'
b) Op het domein [0,p] heeft f drie extreme waarden,bereken de plaats en de aard vand die extremen ?

Ik had nog een vraagje over de f' van 1a: Er staat in de antw.boek bij de noemer o.a Öx, waar komt die toch vandaan ?

Alvast bedankt voor uw hulp

Timmy
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 5 augustus 2003

Antwoord

1.
a)
q13295img1.gif
f'(x)=0 voor -x+1=0, dus x=1
Maximum: f(1)=2Ö1/2=1

b)
q13295img2.gif
f'(x)=0
q13295img3.gif
Rel.max: f(-1)=-2
Rel.min: f(1)=2

2
q13295img4.gif
Op het domein [0,p] slechts 1 extreme waarde, namelijk als cos(x)=0 (maximum).
Dus x=1/2p

Dus toch nog maar even kijken naar productregel, quotiëntregel en kettingregel!

WvR
dinsdag 5 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq