Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13276 

Re: Tweede orde

Dank je wel.
Ik ga er niet te veel tijd aan besteden, opmdat ik binnen een uurtje naar Spanje vertrek, maar toch een poging.
Als a[n]pn + ... + a[0] = 0 (kun je daar een beetje meer uitleg over geven?) ontbindbaar is tot een vgl. van tweede graad

Serge
3de graad ASO - maandag 4 augustus 2003

Antwoord

Misschien brengt een voorbeeld wat duidelijkheid. Wat is de algemene oplossing van de homogene derde-orde differentiaalvergelijking y(3)-6y(2)+11y(1)-6y=0?

Bepaal de nulpunten van de zogeheten karakteristieke veelterm

z3-6z2+11z-6=0 - z=1 of z=2 of z=3

Elk nulpunt komt nu overeen met een exponentiele term. De oplossing wordt zo

y(x) = Aexp(x)+Bexp(2x)+Cexp(3x)

waarin A,B en C willekeurige constanten zijn. Voor meervoudige wortels met multipliciteit m, komt er voor nog een veelterm voor van de (m-1) de graad, een beetje als veralgemening van de constanten in het vorige voorbeeld. In

y(3)-6y(2)+12y(1)-8y=0

is z=2 een drievoudig nulpunt van de karakteristieke vergelijking. De algemene oplossing wordt dan gegeven door

y(x)=(Ax2+Bx+C).exp(2x)

Over het vraagje dat ik stelde: als k en -k oplossingen zijn van de karakteristieke vergelijking, die dus van de volgende vorm moet zijn: (z2-k2)(z-r), met r een of ander getal naar keuze. Werk dit uit, en vervang machten van z door afgeleiden van y om de differentiaalvergelijking te bekomen.

Prettige zweetvakantie!

cl
maandag 4 augustus 2003

 Re: Re: Tweede orde 

©2001-2024 WisFaq