Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximale aannemelijkheidschatter

Beschouw de poisson verdeling
f(x) = ( e-l lx )/(x!)
x = 0,1,2,..
Vind de maximale aannemelijkheidschatter van l, gebaseerd op een random steekproef van grootte n.

Ik dacht dit te doen op de volgende manier:
L(l) = Õ ( e-l lx )/(x!)
L(l = e-nl Õ lx )/(x!)
L(l) = e-nl ( Õ lxi )/( xi ! )
L(l) = e-nl ( låxi )/( xi ! )
ln(L(l)) = -nl + åxi · lnl - ln Õ xi !
dln(L(l))/dl = ( å xi )/(l) -n

Maar zou, voor grote n, het antwoord niet moeten lijken op l?

Gertja
Student universiteit - vrijdag 1 augustus 2003

Antwoord

Uit wat jij, zij het niet altijd even duidelijk omdat je de exponenten niet in de hoogte hebt gezet, al hebt gevonden, volgt dat (stel de laatste vergelijking gelijk aan 0)

Schatting[l] = (1/n).åxi

Het lijkt me niet zo vreemd dat je om het gemiddelde l van 1 Poisson-veranderlijke te schatten, het gemiddelde neemt van een aantal Poisson-waarden. Het is de meest voor de handliggende schatter, en zoals je hebt aangetoond, is het ook de maximum-likelihood(ML)-schatter.

Misschien ben je gewoon vergeten die ene uitdrukking nul te stellen?

cl
vrijdag 1 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq