Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële limieten

Ik heb echt geen idee hoe te beginnen aan exponentiële limieten zoals bv. lim (1+x4)1/x naar 0, +oneindig en -oneindig. Enige hulp zou ten zeerste geapprecieerd worden.

Jochen
Student universiteit - vrijdag 1 augustus 2003

Antwoord

De standaardmanier om dergelijke problemen aan te pakken is een transformatie maken met behulp van logaritmen en op het resultaat de regel van de l'Hopital toepassen. Stel

f(x) = (1+x4)^(1/x)

en

g(x) = ln(f(x)) = ln(1+x4) / x

In alle drie de vragen bekomen we een de l'Hopital-situatie (1 keer 0/0 en 2 keer ¥/¥), dus we kunnen de drie limieten bekijken van [afgeleide teller]/[afgeleide noemer] en die uitdrukking wordt gegeven door

4x3/(1+x4)

De drie limieten hiervan zijn drie keer 0
® de drie limieten van g(x) zijn 0
® de drie limieten van f(x) zijn 1

Gaat het zo?

cl
vrijdag 1 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq