Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tussen haakjes zetten

Hoe moet ik een functie als f(x)= x3-3x+18 tussen haakjes schrijven? In het boek wordt het antwoord f(x)= (x+3)(x2-3x+6) gegeven maar ik snap niet hoe ze dat gedaan hebben.
Ik weet wel hoe een functie als g(x)= x3+2x2-8x tussen haakjes gezet moet worden: gewoon de grootste factor buiten de haakjes halen en zo, maar dat kan niet bij de eerder genoemde functie f(x).

Lisa
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 24 juli 2003

Antwoord

je moet een nulpunt van de functie zoeken en als je dit hebt , wel dan kun je gaan splitsen!

vul -3 eens in in je functie! dan zul je zien dat je 0 krijgt , wel -3 is een nulpunt van de functie , dat hebben ze gezocht door tja een getal te nemen en dan te zien of het een nulpunt is!
Aangezien -3 een nulpunt is , heb je als eerste term al [x-(-3)]=(x+3)en de rest zoek je dan met horner.

Eens je een nulpunt hebt kan je de regel van horner gebruiken !

Ken je deze regel?
Zoniet kijk eens op deze site op "regel van horner" of gewoon "horner"

Dus in het kort herhalen : -je zoekt eerst een nulpunt van je functie.(je weet toch hoe dit werkt ?)
en dan pas je regel van horner toe om je volledige functie te krijgen.

Als je nog vragen hebt stel ze dan , of nog een andere oefening hebt , stel ze dan , dan zal ik ze volledig uitwerken dan zie je het beter!

Lucilius
vrijdag 25 juli 2003

©2001-2024 WisFaq