Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re: Functie onderzoek

Hoi, bedankt voor uw reactie,ik heb dit eerder gedaan maar met een veel makkelijker functievoorschrift,natuurlijk veranderen de regels (meestal niet) als men met een wat ingewikkelder functievoorschrift te maken krijgt,maar door een of andere reden kom ik niet aan de antwoorden die ze in de "uitwerkingenblad" staan. Kan u deze misschien voordoen.Bovendien maakt het feit dat ik via zelfstudie wiskunde probeer het allemaal niet echt makkkelijk.

Het volgende hoofstuk dat ik moet doen gaat over integreren, denkt u dat het mogelijk is om me te leren hoe men b.v h(x) kan integeren ? Dan weet ik dat ook alvast, het ziet er behoorlijk ingewikkeld uit....

Alvast bedankt voor uw e.v. antwoord.

David
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 juli 2003

Antwoord

oeioei

dat klinkt niet simpel dat allemaal zo gaan zelf studeren als je niet de juiste boeken hebt

nu , het voordoen , ja kan ik best , die asymtoten heb je al hé? dus dat ga ik even overslagen

nu domein = $\mathbf{R}$\7 (noemer wordt 0 met 7)

nulpunten = (teller is 0 en noemer niet 0) = 2x+6=0 , als x= -3

ok dit nulpunt onthouden we voor het tekenschema!

nu dus de eerste afgeleide , je moet de breuk nu afleiden met de regels , ken je deze?

f(x)=(2x+6)/(x-7)2
nu afleiden = (teller'.noemer-teller . noemer')/noemer2

teller'= 2
noemer'=2(x-7)

dus dat wordt : [2.(x-7)2-2(x-7).(2x+6)]/[(x-7)2]2

ok gesnapt?

nu maak jij daar even een schema van? met de nulpunten van deze 'nieuwe' functie , zij geven je dan het max en min ...
en het stijgen en dalen...

nu de 2de afgeleide is weer via hetzelfde principe , alleen heb je een nieuwe breuk : [2-(2x+6).(x-7)]/(x-7)3 (heb gewoon vereenvoudigd!

hopelijk staan er geen rekenfouten in ,maar je hebt het principe , dus reken het gewoon zelf eens na!

met de 2de afgeleide vindt je de buigpunten , daar waar je 2de afgeleide nul wordt heb je je buigpunten!

heb je nog vragen stel ze dan maar weer !

wat betreft die integralen , tja , wat wil je daar net van weten?

Lucilius
donderdag 17 juli 2003

©2001-2024 WisFaq