Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13118 

Re: Re: Limieten berekenen lukt niet

Ja, ik weet het, maar ik heb heel lang in de database gezocht naar de regel van de l'Hôpital en begrijp de principe alleen weet ik niet wat ik verkeerd doe,dat wil ik graag weten, bovendien krijg ik in 6 vwo wel de regel van l'hopital dus wilde ik het nu beide manieren begrijpen, maar als jullie me dat niet willen laten zien, dan begrijp ik dat.

Groetjes

Zafarp
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 juli 2003

Antwoord

Regel van de l'Hôpital
Laat f en g:(a,b)$\to\mathbf{R}$.
Als:
  • f en g differentieerbaar zijn op (a,b)
  • g'(x) $\ne$ 0 op (a,b)
  • q13119img1.gif
dan is q13119img2.gif
bron: Vraagstukken Analyse - Al & Edelaar

Voorbeeld:
Gevraagd q13119img4.gif
Controleer dat aan de voorwaarden voldaan is!
q13119img3.gif

Voorbeeld:
Gevraagd q13119img5.gif
Controleer of aan de voorwaarden voldaan is!
q13119img6.gif

Als het goed is heb je geconstateerd dat dit laatste voorbeeld niet aan de voorwaarden voldoet! Er moest immers gelden dat:

q13119img1.gif

Toch klopt het wel!

Daarom kunnen we beter Almering gebruiken:

Stelling (de l'Hôpital)
Laat de functies f en g differentieerbaar zijn op (a,b),
waarbij a$\in$$\mathbf{R}$ of a=-$\infty$, b$\in$ of b=+$\infty$.
Indien geldt:

A) g'(x)$\ne$0 voor alle x$\in$(a,b) en
B) q13119img7.gif, waarbij L$\in$ of L=-$\infty$ of L=+$\infty$,
terwijl voldaan is aan één van de volgende voorwaarden:
q13119img8.gif
Een analoge uitspraak geldt voor xb en x$\to$c waarbij in het laatste geval (a,b) vervangen moet worden door een gereduceerde r-omgeving van c$\in$$\mathbf{R}$.

Met behulp van deze voorwaarden kan er niet veel meer misgaan. Hieronder zie je nog een paar voorbeelden (eerst met standaardlimieten, daarna met de l'Hopital). Het laatste voorbeeld is interessant, omdat daar blijkt dat als je de l'Hopital kan toepassen dat niet wil zeggen dat je daar altijd iets mee opschiet.

q13119img9.gif

WvR
maandag 14 juli 2003

©2001-2024 WisFaq