Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Alpha en beta

alpha=0.05 en beta=0.1. Wat is de z waarden (de waarde van de normale verdeling waarbij de tweezijdige kans alpha) voor alpha=0.05 (dus z{alpha/2} voor alpha=0.05 is ??) hetzelfde voor beta=0.1 (dus z{beta} voor beta=0.1 is ??).
Hoe zou ik zoiets zelf kunnen berekenen? Bedankt, groet Andrea

Andrea
Student universiteit - vrijdag 11 juli 2003

Antwoord

Hoi Andrea,

Ik ben nog van "de oude garde" waarbij we een tabellenboekje hadden. Waarschijnlijk heb jij een grafische rekenmachine waar je de waarde van z kunt terugvinden.

Maar eerst even een stukje uitleg... De genoemde alpha en beta staan voor kansen, namelijk de kans op een fout van de 1e resp. 2e orde. En, belangrijk, bij de normale verdeling komt de kans overeen met het oppervlak onder de grafiek. De z heb je nodig om een willekeurige normale verdeling (met een bepaald gemiddelde en standaardafwijking) om te zetten naar de standaard normale verdeling (met gemiddelde 0 en standaardafwijking 1). Hiervoor heb je de formule:
z = (X - gem.) / st.afw.

Wat jij waarschijnlijk bedoelt is dat je de z-waarde bij een gegeven kans/opp. wilt weten. Hiervoor gebruik je op een grafische rekenmachine de functie InvNorm. Neem gem = 0 en st.afw. = 1, dus de waarden van de standaard normale verdeling!
Zonder grafische rekenmachine pak je je tabellenboekje en kijk je bij "cumulatieve normale verdeling" en zoek je de waarde die het dichtst ligt bij de gegeven opp. en lees je de bijbehorende z-waarde af.

Let op! Tabellenboekjes gaan altijd uit van cumulatieve waarden! Netjes gezegd, geven ze de opp./kans voor P(X <= ...) Met <= wordt kleiner of gelijk aan bedoeld :)

Succes, en als je nog vragen hebt horen we het wel,

Erica
vrijdag 18 juli 2003

©2001-2024 WisFaq