Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toppen, brandpunten, symmetrieassen en asymptoten

Ik heb een vraagje. Van de volgende kegelsneden moet ik de bijzonderheden zoals toppen, brandpunten, symmetrieassen en asymptoten bepalen. Ik heb echt geen idee hoe ik dit doe. Zijn hier standaardformules voor?

a) y+4x-2y²=4
b) 2x²+y²-6x+8y-16=0
c) 3y²-x²+18y+4x+11=0

Alvast bedankt!

f.
Student hbo - woensdag 9 juli 2003

Antwoord

Je hebt natuurlijk kennis gemaakt met de standaardvormen van de diverse krommen.
Vergelijkingen als x2/a2 + y2/b2 = 1 (ellips) of x2/a2 - y2/b2 = 1 (hyperbool) of y = 2px2 (parabool) of x2 + y2 = r2 (cirkel) hebben dan geen geheimen meer voor je.
Dit zijn de zogenaamde standaardvergelijkingen.
Zodra er echter met de kromme geschoven, gedraaid enz. gaat worden, verandert de vergelijking uiteraard ook.
Merk en passant op dat je vergelijkingen geen term xy bevatten. Dat is prettig, want dat wil zeggen dat de kromme niet gedraaid is.
De clou van je vraag is nu eigenlijk: breng de gegeven vergelijking terug in die standaardvorm.

Bij a krijg je dan: 2y2 - y = 4x - 4 ofwel y2 - 1/2y = 2x - 2
Links moet je nu tot een kwadraat zien te komen. Je krijgt dan: (y - 1/4)2 = 2(x - 31/32)
Hierin herken je dan de parabool y2 = 2x die verschoven is over vector (31/32 , 1/4)
Door nu de karakteristieken van deze laatste parabool op te schrijven en ook daar de verschuiving op toe te passen, heb je ook alles van de parabool waarover het feitelijk gaat.

Bij b wordt het: 2x2 - 6x + y2 + 8y = 16 ofwel 2(x - 1.5)2 + (y + 4)2 = 361/2.
Door aan beide zijden door 361/2 te delen krijg je rechts de waarde 1 en ga je een ellipsvergelijking herkennen.

Bij c ten slotte wordt het: x2 - 4x - 3y2 - 18y = 11 ofwel x2 -4x - 3(y2 + 6y) = 11 ofwel (x - 2)2 -3(y - 3)2 = -12
Natuurlijk kun je ook schrijven 3(y - 3)2 - (x - 2)2 = 12.
Een deling door 12 laat je dan weer de hyperboolvergelijking zien.

MBL
woensdag 9 juli 2003

©2001-2024 WisFaq