Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13018 

Re: Re: Statistiek chi-squared test

Hallo,
nogmaals hartelijk bedankt. Voor de duidelijkheid: het gaat er niet om de babies met uraatkristallen te behandelen, het gaat erom dat de uraatkristallen gezien worden in de luiers van de babies. Waarom die kristallen daar zijn weet niemand en hoe ze daar komen (of ze uit de blaas komen, of gevormd worden in de luier) weten wee ook niet. We willen de waarde van de aanwezigheid van deze kristallen aantonen als voorspeller van uitdroging (die 10% gewichtsverlies dus).
Ik neem je opmerking ter harte en bewaar alle data.
De steekproef (voor mij nu even het belangrijkste, analyse gaat pas in augustus beginnen): 500 babies in elke groep? Nee dat lukt niet. Misschien lukt 200 tot 250 in totaal, dus 100-125 in elke groep. Maar hoe heb je zo snel dat getalletje 500 berekend? Dat wil ik ook kunnen!
Nou, in iedergeval weer bedankt,
Groet Andrea

Andrea
Student universiteit - dinsdag 8 juli 2003

Antwoord

Laten we even met dit soort berekeningen wachten tot begin augustus, je geeft aan dat die 500 toch niet haalbaar is. Probeer te streven naar twee groepen van 125. Wanneer je daarmee gestart bent en de eerste resultaten hebt mag je die best wel eens toesturen, dan kan ik wel kijken wat je daarmee kan. Vooraf inschatten hoe je die steekproefgrootte zou moeten kiezen is in ieder geval moeilijk bij de technieken die je straks wellicht het best kunt gebruiken.

Die 500 was een gokje, ik heb nog even een snelle berekening uitgevoerd. wellicht is het dubbele nog niet toereikend om het gewenste ondescheidend vermogen (power) te halen. Desgewenst kunnen we het daar ook nog wel eens over hebben.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 11 juli 2003

©2001-2024 WisFaq