Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12999 

Re: Veiligheidsvoorraad en normaalverdeling

Beste Tom,

Het antwoord dat u gaf ken ik idd als het berekenen van de veiligheidsvoorraad. Maar wat mij doet twijfelen is de onder staande formule:

G(k) = (bestelhoeveelheid / Standaard deviatiecycletime) · (1-service level) [0$<$service level$<$1]

Zou de toevoeging van deze formule inhouden dat je niet de k waarde van 0,0500 moet zoeken maar de k waarde van de uitkomst uit: 0,0500 · (bestelhoeveelheid / Standaard deviatiecycletime)?

Jasper

Jasper
Student hbo - zaterdag 5 juli 2003

Antwoord

Ik denk het niet. Naar wat ik mij herinner werd die formule gebruikt om min of meer aan te tonen dat het hier om een normaalverdeling gaat.

1 - servicegraad = k die men dan in de tabel moet opzoeken.
k = immers volgens de definitie het omgekeerde van de servicegraad, de kans op een tekort Û de kans dat men de klant tevreden kan stellen doordat het product in voorraad is.

Die waarde van k moet steeds een getal tussen 0 en 1 zijn en met bepaalde waarden van bestelhoeveelheid of standaarafwijking kan dat niet meer gegarandeerd worden (door de vermenigvuldiging) en kan je dus ook de veiligheidsvoorraad niet berekenen. De veiligheidsvoorraad wordt berekend met de eerste formule en de tweede dient eigenlijk meer als een soort achtergrond waaruit je niet rechtstreeks k kan berekenen (want k staat er al in als 1 - servicegraad).

Normaal wordt de waarde van k berekend vanuit volgende formule, als de kans op tekort niet arbitrair bepaald wordt (misschien dat je daar iets aan hebt):
k = 0,0001Nv/hs
N = aantal bevoorradingen per jaar
v = kosten van een voorraadtekort
h = kostprijs om een eenheid van het goed gedurende een jaar in voorraad te houden
s = standaardafwijking

Tom

tg
maandag 7 juli 2003

©2001-2025 WisFaq