Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12973 

Re: Periodieke trillingsfunctie -> integraal

Ik heb ook zoiets, maar niet helemaal gelijk, ik kwam tan(gamma)= Pi/2 uit. Ofwel heb ik gemist, ofwel heb ik de opgave lichtjes verkeerd gegeven, probleem is dat ik dit zelf niet zeker meer weet, kan u (misschien met inzicht in de fysica) uitsluiten of we A en gamma vinden uit stelsel 1 of 2.

Ik heb zelf al gezocht, maar deze formules vind ik trouwens maar ergens op het internet.

Stelsel 1

A ·sin(gamma) = 2/T · integraal van 0 tot T van ( f(t) · cos(2$\pi$ t /T) )
A ·cos(gamma)= 2 / T · integraal van 0 tot T van ( f(t) · sin(2$\pi$ t /T) )

Stelsel 2

A ·sin(gamma) = 2/T · integraal van 0 tot T van ( f(t) · sin(2$\pi$ t /T) )
A ·cos(gamma)= 2 / T · integraal van 0 tot T van ( f(t) · cos(2$\pi$ t /T) )

Weet u dit?
(PS: mijn A komt zoiezo goed uit)

Danku voor uw antwoord

groetjes

Compug
3de graad ASO - vrijdag 4 juli 2003

Antwoord

Veel fysica is er niet aan. Het probleem ruikt naar Fouriergetransformeerden (maar die stinken niet hoor, ik vind Laplacegetransformeerden, hoewel zeer analoog, meer stinken). Het geeft je de amplitude en de fase van de 'grondgolf', dus de sinus met zelfde periode als de functie zelf.

Je kan beide integralen in een keer oplossen en direct A en $\gamma$ bepalen door een kleine omschakeling naar complexe getallen, maar daar ben je waarschijnlijk niks mee (al zal je dat volgend jaar wel zien denk ik, hoewel, met de programmahervorming maken ze het altijd maar simpeler :p)

A sin($\gamma$) = a (^)
A cos($\gamma$) = b

Kwadrateer beide leden van (^) en tel ze op

A2 sin2($\gamma$) + A2 cos2($\gamma$) = a2+b2
A2 = a2+b2
A = √(a2+b2)

Deel beide leden van (^) door elkaar en bekom zo

tan($\gamma$) = a/b

Jouw $\pi$/2 is dus inderdaad de oplossing van het andere stelsel (en dat leek mij gisteren ook al het iets logischere stelsel)

cl
vrijdag 4 juli 2003

©2001-2024 WisFaq