Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Programmeren en simuleren

we willen een programma schrijven om door simulatie de kans te berekenen dat er MINSTENS 2 leerlingen uit een klas van 16 leerlingen op dezelfde dag geboren is.

We hebben tot nu toe een aardig programma, maar we komen niet verder dan dit. waarschijnlijk ligt het probleem in het gebruik van labels. kunt u maar hierin helpen het programma dat we tot nu toe hebben:

:ClrHome
:For(X,1,16)
:randInt(1,365,16)®L1
:SortA(L1)
:DList(L1)®L2
:ClrHome
:SortA(L2)
:sum(L2=0)
:Disp "AANTAL KINDEREN","OP DEZELFDE DAG","JARIG"
:Disp sum(L2=0)
:End

alvast hartelijk bedankt

Jan va
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 juli 2003

Antwoord

Hallo Jan,

De For lus bevat het aantal simulaties.
De kans op minstens 2 leerlingen in een klas met 16 leerlingen die op dezelfde dag jarig zijn is niet zo heel groot. Dit getal moet je voldoende groot maken.
Als sum(L2=0) waar is, dan zijn er inderdaad minstens 2 leerlingen op dezelfde dag jarig.
Het aantal keer dat dit voorkomt moet je bijhouden m.b.v. de teller S.(het aantal successen).

:ClrHome
:0®S
:Input "AANTAL KEER:",N
:For(X,1,N)
:randInt(1,365,16)®L1
:SortA(L1)
:DList(L1)®L2
:IF sum(L2=0)>0
:Then
:S+1®S
:End
:End
:Disp "SCHATTING KANS",S/N

wl
vrijdag 4 juli 2003

©2001-2024 WisFaq