Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren

1) Als je de functie hebt: (5x+2)2 en je lost hem op, kom ik op 50x-20 uit en bij de antwoorden staat: 50x+20. Hoe zit dit???

2) Wat is de afgeleide van y=(x2+4)/4? Ik kom maar niet op het goede antwoord uit! Wat moet zijn 1/2x...

Liefs Karin

Karin
Student hbo - woensdag 2 juli 2003

Antwoord

Hoi,

1) Er zijn twee manieren om dat op te lossen. Ofwel ga je (5x + 2)2 helemaal uitschrijven m.b.v. de formule (a + b)2 = a2 + 2ab + b2 of ga je gebruikmaken van de kettingregel.
Je komt hoe dan ook, 50x + 20 uit, dus jij hebt gelijk indien er (5x - 2)2 stond, dan was de uitkomst 50x - 20.

2) Dit kan ook op meerdere manieren opgelost worden. Je kunt gebruikmaken van de formule van de afgeleide van een breuk, maar je kunt de functie ook direct vereenvoudigen, aangezien (x2 + 4)/4 hetzelfde is als (x2/4) + (4/4) = 1/4x2 + 1. Nu hebben te maken met een som, en de afgeleide van een som is de afgeleide van de termen. Dus (1/4x2)' + (1)' = 1/4·2x = 1/2x.

Groetjes,

Davy.

Davy
woensdag 2 juli 2003

©2001-2024 WisFaq