\require{AMSmath} Integraal goniometrie! Ik kan volgende integraal niet uitwerken! Ik heb al alles geprobeerd! Ik moet 1/(sinx) integreren! op 3de graad ASO - maandag 30 juni 2003 Antwoord ò1/sinx dx wel algemeen stelt men bij goniometrische functies waarbij niets je helpt dat t = tg(x/2) dan is -sinx = (2t)/(1+t2) -cosx = (1-t2)/(1+t2) en dan : x/2 = Bgtg t of x = 2 Bgtg t en daaruit volgt:dx = 2dt/(1+t2) -afgeleide bgtgx = 1/(1+t2) ok, dit kennende kun je al deze soort oefeningen te lijf! kijk maar : ò1/sinx dx ==== ò[(2dt)/(1+t2)]/[(2t/1+t2)] en dit = òdt/t = ln|t|+c = ln|tgx/2|+ c ! probeer er nu maar nog een paar van deze soort , zoals bv ò1/cosx of òdx/(sinx+cosx+1) Lucilius maandag 30 juni 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik kan volgende integraal niet uitwerken! Ik heb al alles geprobeerd! Ik moet 1/(sinx) integreren! op 3de graad ASO - maandag 30 juni 2003
op 3de graad ASO - maandag 30 juni 2003
ò1/sinx dx wel algemeen stelt men bij goniometrische functies waarbij niets je helpt dat t = tg(x/2) dan is -sinx = (2t)/(1+t2) -cosx = (1-t2)/(1+t2) en dan : x/2 = Bgtg t of x = 2 Bgtg t en daaruit volgt:dx = 2dt/(1+t2) -afgeleide bgtgx = 1/(1+t2) ok, dit kennende kun je al deze soort oefeningen te lijf! kijk maar : ò1/sinx dx ==== ò[(2dt)/(1+t2)]/[(2t/1+t2)] en dit = òdt/t = ln|t|+c = ln|tgx/2|+ c ! probeer er nu maar nog een paar van deze soort , zoals bv ò1/cosx of òdx/(sinx+cosx+1) Lucilius maandag 30 juni 2003
Lucilius maandag 30 juni 2003
©2001-2024 WisFaq