Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bacteriepopulatie

De groei van een bacteriepopulatie kan worden weergegeven door het verschil in toename, door vermenigvuldiging en afname, door sterfte. Toename is gelijk aan twee keer de aanwezige bacteriën per tijdseenheid (in dagen) en de afname is rechtevenredig (evenredigheidsconstante k) met het kwadraat van de aanwezige bacteriën per tijdseenheid (in dagen).
Bepaal de populatie als functie van de tijd, waarbij er aan het begin 5 bacteriën zijn en de maximumwaarde 400 is. Wanneer wordt de 200 bereikt en wanneer bereik je 2.5% van de maximumwaarde.

Mirell
Student hbo - zaterdag 28 juni 2003

Antwoord

Dit is weer een ander soort vergelijking.
Begrijp je dat de differentiaalvergelijking wordt:
dx/dt = 2x - k·x2
Dit is een voorbeeld van logistische groei, als dat je wat zegt.
De waarde van k kun je berekenen omdat je weet dat de maximumwaarde gelijk is aan 400.
Daaruit volgt: als x=400, dan is de groei 0, dus dan is dx/dt = 0
Dus: 2·400 - k·4002 = 0, dus k = 0.005
De differentiaalvergelijking kun je oplossen door middel van het scheiden van variabelen en breuksplitsen.
De oplossing is:
x(t) = 2·x(0)/(k·x(0) + (2-k·x(0))·e-2t)
Kun je hiermee verder?
groet,

Anneke
donderdag 3 juli 2003

©2001-2024 WisFaq