Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijkingen icm complexe getallen

Hallo, ik ben me aan het voorbereiden op mijn tentamen wiskunde en kom niet uit het volgende: een particuliere oplossing te schrijven van de differentiaalvergelijking:
x"(t) + x'(t) - 12x(t) = -50e3tsin(t)
is e3tsin(t) gelijk aan: e(3-i)t?
Ik heb als uitkomst Xp(t) = (1-7i)e(3-i)t, klopt dit? en zoja dan moet ik er toch nog iets meedoen voor de algemene oplossing. (naast het optellen bij de homogene oplossing).

Ik hoop dat jullie me hierbij kunnen helpen,

Bij voorbaat dank,

Jorrit Pijlman

Jorrit
Student universiteit - donderdag 26 juni 2003

Antwoord

Je zit wel in de goede richting met je oplossing.
Eerst even de homogene: daarvoor los je de karakteristieke vergelijking
$\lambda$2 + $\lambda$ - 12 = 0 op, ofwel: $\lambda$=3 $\angle$ $\lambda$=-4
De homogene oplossing is dus:
xh(t) = C1·e3t + C2·e-4t
De particuliere oplossing heeft de gedaante:
e3t·(A·cos(t) + B·sin(t))

Door deze vorm twee keer te differentieren, en in te vullen in de originele vergelijking, kun je A en B berekenen.
Je kunt ook de complexe variant nemen, maar niet precies zoals je voorstelt, want e3tsin(t) is niet gelijk aan: e(3-i)t

e3t·P·eit+$\phi$.
ook weer twee keer differentieren, en P en $\phi$ berekenen.
succes,

Anneke
donderdag 26 juni 2003

©2001-2024 WisFaq