\require{AMSmath} Een vergelijking oplossen met 2 breuken erin! Hoi Ik snap deze vergelijking niet helemaal. Ik weet niet hoe ik hem moet oplossen... Morgen pw! Nou hier komtie: 8 4 - = - -5 x+1 x Ik hoop dat U eruit kan komen en het liefst vanavond nog! Erik Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 24 juni 2003 Antwoord Ik denk dat dit de vergelijking is: 1/(x+1) = 4/x - 5 (zo niet, dan moet je de vraag eventueel opnieuw stellen). Rechts maak je de 5 gelijknamig met de breuk 4/x, zodat je die twee breuken kunt samennemen. Je krijgt dan: 1/(x + 1) = 4/x - (5x)/x ofwel 1/(x + 1) = (4 - 5x)/x Nu kun je kruislings vermenigvuldigen. Dat geeft: (x + 1)(4 - 5x) = x wat na uitwerken wordt 4x - 5x2 + 4 - 5x = x en dat wordt ten slotte -5x2 - 2x + 4 = 0. Vanaf dit punt kom je er met de abc-formule vast wel zelf uit. MBL dinsdag 24 juni 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoi Ik snap deze vergelijking niet helemaal. Ik weet niet hoe ik hem moet oplossen... Morgen pw! Nou hier komtie: 8 4 - = - -5 x+1 x Ik hoop dat U eruit kan komen en het liefst vanavond nog! Erik Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 24 juni 2003
Erik Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 24 juni 2003
Ik denk dat dit de vergelijking is: 1/(x+1) = 4/x - 5 (zo niet, dan moet je de vraag eventueel opnieuw stellen). Rechts maak je de 5 gelijknamig met de breuk 4/x, zodat je die twee breuken kunt samennemen. Je krijgt dan: 1/(x + 1) = 4/x - (5x)/x ofwel 1/(x + 1) = (4 - 5x)/x Nu kun je kruislings vermenigvuldigen. Dat geeft: (x + 1)(4 - 5x) = x wat na uitwerken wordt 4x - 5x2 + 4 - 5x = x en dat wordt ten slotte -5x2 - 2x + 4 = 0. Vanaf dit punt kom je er met de abc-formule vast wel zelf uit. MBL dinsdag 24 juni 2003
MBL dinsdag 24 juni 2003
©2001-2024 WisFaq