Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Chemie


Beste mensen:

Ik komm hier echt niet uit.
Wie kan mij even helpen hier mee.
----
Voor een eerste orde chemische reactie geldt dat de reactiesnelheid(= de verandering van de concentratie van de reagerende stof per seconde) op elk ogenblik evenredig is met de concentratie van de reagerende stof

2N2O5 $\to$ 4NO2 + O2

De oorspronkelijke concentratie N2O5 gelijk is aan 0,4 mol per liter. Na t seconden zijn per liter x mol van stof N2O5 uiteengevallen in 2x mol van NO2 en 0.5x mol van O2.
Gegeven is verder dat na 100 seconden de concentratie van de oorspronkelijke stof gelijk is aan 15% van de beginconcentratie.

ik moet de dv op stellen

Wat is de evenredigheidsconstante k
teken x als functie van t en hoe groot zal x op den duur worden.

mirell
Student hbo - dinsdag 24 juni 2003

Antwoord

Noemen we de concentratie reagerende stof y(t), dan is y'(t) gelijk aan de reactiesnelheid. Er geldt:
y'/y=k, waarbij k:evenredigheidsconstante.

y'/y=k
ln(y)=k·t+c
y=ek·t+c
y=C·ek·t (1)

y(0)=0,4
y(100)=0,06

Invullen in (1) levert:
0,4=C·ek·0
C=0,4

0,06=0,4·ek·100
0,15=e100k
100k=-1.897
k-0,019

y(t)=0,4·e-0,019t

Maar dat is natuurlijk gewoon exponentiële afname!
y(t)=0,4·0,981t

WvR
woensdag 25 juni 2003

©2001-2024 WisFaq