Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partieel integreren

Volgens mij moet ik de volgende functie partieel integreren maar, eerlijk is eerlijk, het is allemaal een beetje weggezakt. Kan iemand me een stukje op weg helpen met de volgende functie:
òx2/(Ö(1-x2)dx

Alvast bedankt,
Kees

kees
Student hbo - maandag 23 juni 2003

Antwoord

De noemer schreeuwt om een goniometrische substitutie. Stel x=sin(t), t tussen -p/2 en +p/2.

= òx2/Ö(1-x2)dx
= ò[sin2(t)cos(t)dt]/cos(t)
= òsin2(t)dt
= ò(1/2)(1-cos(2t))dt
= t/2 - sin(2t)/4
= t/2 - sin(t)cos(t)/2
= (1/2)arcsin(x) - (1/2)xÖ(1-x2)
(evt + integratieconstante)

cl
vrijdag 4 juli 2003

©2001-2024 WisFaq