Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsfunctie

Machtsfunctie van getal en ruimte h32 hfst 8 staat heel raar uitgelegd hoe je een machtsfunctie uit moet rekenen(met rekenmachine) bijvoorbeeld: 5x*=1000 en dat is * =7 maar hoe moet je dat dan in je rekenmachine typen om het uittereken?

lis
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 23 juni 2003

Antwoord

Het probleem van 3 havo is dat JIJ dit (nog) niet 'echt' kan uitrekenen. Het kan natuurlijk wel... in de 4de klas (wiskunde B) leer je hoe dat gaat.

Maar wat dan?

Ik neem aan dat het gaat om 5x=1000. Wat is x?
Welnu...
54=625
55=3125
Dus de oplossing ligt tussen 4 en 5
x=4,5 ® 54,5=1397,54 ® te groot!
x=4,3 ® 54,3=1012,91 ® te groot!
Maar 't scheelt niet veel!
x=4,29 ® 54,29=996,7
Ok, mooi zat!
x4,29

Dat is een heel gedoe, maar het werkt wel. Je zou dit 'slim proberen' kunnen noemen. Komt het je bekend voor?

Of bedoel je hoe je 5x7=1000 oplost? Laat maar even weten!

WvR
maandag 23 juni 2003

©2001-2024 WisFaq