Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische functies met breuken

Hallo,

Zouden jullie me uit kunnen leggen hoe ik logaritmische
functies met breuken uit kan rekenen?

Zo zou ik een grafiek moeten kunnen maken van de functie
y = 4log x
als ik voor x = 4 dan komt daar voor y = 1 uit.

Maar als ik voor x = 1,5 wil berekenen komt het boek uit op 0,292. En hoe ik ook probeer ik krijg dit antwoord er niet uit.
Daarom denk ik dat mijn manier van x berekenen niet klopt.
zouden jullie mij hier mee kunnen helpen?

Groetjes Karen

Karen
Iets anders - maandag 23 juni 2003

Antwoord

Om bijvoorbeeld 4log(1,5) uit te rekenen gebruik je uiteraaard een rekenmachine. Nu is het probleem dat er op de rekenmachine geen 'knopje' 4log zit. Er zit wel een knopje log() op maar dat is de 10log. Bovendien zit er ook nog een knopje ln(x) op, dat is elog.

Hoe reken je dan 4log uit?

Er is een rekenregel waarmee het wel kan! Zie rekenregels machten en logaritmen bij L2.

Dus 4log(1,5)=log(1,5)/log(4)0,29248...
Hopelijk is het duidelijk!

WvR
maandag 23 juni 2003

©2001-2024 WisFaq