Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Triathlon

Klaas en Frits deden mee aan een halve triathlon: 3 km zwemmen, 75 km fietsen en 24 km lopen. Hun gemiddled snelheden waren:
Klaas: zwemmen 3 km/uur fietsen 30 km/uur lopen 12 km/uur
Frits: zwemmen 4km/uur fietsen 25 km/uur lopen 16 km/uur

vragen:
Wie van beiden was het eerst bij de finisch? Hoeveel minuten was hij op de ander voor?

Kun je beantwoorden wie er na 3 uur voorlag? hoe?

Bereken van beiden de gemiddelde snelheid gerkend over deze halve triathlon.

Alvast bedankt ;)

marlij
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 22 juni 2003

Antwoord

T[Klaas,zwemmen] = 3/3 = 1 uur
T[Klaas,fietsen] = 75/30 = 2,5 uur
T[Klaas,lopen] = 24/12 = 2 uur
T[Klaas] = 5,5 uur

T[Frits,zwemmen] = 3/4 = 0,75 uur
T[Frits,fietsen] = 75/25 = 3 uur
T[Frits,lopen] = 24/16 = 1,5 uur
T[Frits] = 5,25 uur

Frits is dus 0,25 uur of 15 minuten vroeger aangekomen dan Klaas. De totale afstand was 3+75+24=92 km

V,gemiddeld[Klaas] = 92/5,5 = 16,73 km/u
V,gemiddeld[Frits] = 92/5,25 = 17,52 km/u

Wie er na drie uur voorlag kan je onmogelijk weten, aangezien de gegeven snelheden gemiddelden zijn EN ze beiden aan hetzelfde onderdeel bezig zijn. Misschien heeft de ene een tijdje stilgestaan en daar na supersnel vooruitgegaan... Zolang het volledige snelheidsverloop niet is gegeven, kan je dus niet bepalen wie er na 3 u aan de leiding lag.

PS : Als na 3 uur de ene aan het fietsen is terwijl de andere al aan het lopen is, dan kon je natuurlijk WEL weten wie er aan de leiding lag...

cl
zondag 22 juni 2003

©2001-2025 WisFaq