Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van een breuk-functie

bij de volgende functies kom ik niet helemaal uit, dus wilde ik vragen of jullie in stappen de afgeleide van de volgende functies wilden berekenen:

f(x)=(2/x7) + (3/2x5)
(2/x7) = 2x-7
afgeleide: -14x-8
= -(14/x8)
f'(x)= (-14/x8) - (30/x6)
en dit is niet het goede antwoord (dat is namelijk:
(3/2x5) = 6x-5

g(x)=(x7/2) + 92x5/3)
afgeleide: -30x-6
= -(30/x6)
(-28-15x2)/2x8

ik hoop dat jullie mij uitleg kunnen geven hierover?
alvast bedankt!

kelly
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 21 juni 2003

Antwoord

Hallo,
Voor f was die methode juist, alleen heb je van 3/2 in de tweede term een 6 gemaakt, en dat mag natuurlijk niet.

Voor g kan je dezelfde techniek volgen: de twee termen apart bekijken, afleiden van xa geeft a·xa-1 (dat werkt dus ook als die a een breuk is!), en dan eventueel de twee bekomen termen op gelijke noemer brengen.

Christophe.

Christophe
zaterdag 21 juni 2003

©2001-2024 WisFaq