Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Faculiteitsrekenen??!!

Wat betekent faculiteitsrekenen en wat houdt het in?

Mvg. Sharon

Sharon
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 20 juni 2003

Antwoord

De afkorting voor bijvoorbeeld 5 faculteit is 5! (dus met een uiroepteken achter het getal).
De betekenis is simpel, namelijk 1 x 2 x 3 x 4 x 5 = 120
Zo ook: 3! = 1 x 2 x 3 = 6 en 4! = 1 x 2 x 3 x 4 = 24
Om geen getallen uit te sluiten spreekt men af dat 0! = 1 en ook dat 1! = 1. Deze afspraken zijn niet zomaar gekozen; men kan op vrij redelijke gronden uitleggen dat dit verstandige afspraken zijn.
Deze faculteiten spelen vooral in de kansrekening een rol. Als je bijvoorbeeld 6 personen op een rij zet en je vraagt je af hoeveel verschillende rijtjes je kunt maken, dan luidt het antwoord 6! = 720
Tot besluit: faculteiten van negatieve getallen of breuken worden niet gebruikt.

MBL
vrijdag 20 juni 2003

©2001-2024 WisFaq