Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Regelmatige veelhoeken

geachte heer/mevrouw,

Ik had een vraag m.b.t regelmatige veelhoeken:
Ik zou graag de formule voor de hoekgrootte van een regelmatige n-hoek willen weten.
Bijvoorbeeld een figuur waarin de waarde van n=3, is de hoekgrootte 60 graden.bij n=4 is de hoekgrootte 90 graden en bij de waarde n=4, is de hoekgrootte 108 graden.

ik hoop dat jullie het snappen en spoedig een antwoord kunnen formuleren.

bij voorbaat dank,

justin vd W

Justin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 19 juni 2003

Antwoord

Verbind alle hoekpunten met het middelpunt van de omgeschreven cirkel. Dat levert je n driehoeken waarvan de som van de hoeken iedere keer 180 graden is. De hoeken in het midden zijn samen 360 graden. De som van de hoeken in de hoekpunten is dus 180n-360. En aangezien al die hoeken gelijk zijn wordt dat per hoek

180 - 360/n

volledig in overeenstemming met jouw gegevens.

cl
donderdag 19 juni 2003

©2001-2024 WisFaq