Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Brutopremie

Deze vraag gaat over een autoverzekering.
Iemand komt in aanmerking voor een korting van 20% over de nettopremie. Het nettopremiebedrag wordt gevonden door de brutopremie te verminderen met een eventuele no-claimkorting. Over het verschuldige premiebedrag verhoogd met €15,- voor kosten is 7% assurantiebelasting verschuldigd. Er wordt 40% no-claimkorting gegeven, de autoverzekering voor 2000 ten bedrage van €1068, 93. Hoe moet ik hier de brutopremie voor de autoverzekering berekenen ? Al vast bedankt voor uw hulp.

Groetjes,

Ozlem Ordek

Ozlem
Leerling mbo - woensdag 18 juni 2003

Antwoord

Het best doe je dit stap voor stap. Maar ik denk dat je vooral wil weten hoe je van netto naar bruto gaat in het algemeen.

bruto x korting% = korting
bruto x (1 - korting) = netto

vb korting 20% en nettobedrag = 100
bruto x (1 - 0,20) = 100
bruto x 0,80 = 100
bruto = 100 : 0,80
bruto = 125
125 x 20% = 25 korting
of netto 100

Dat wordt hier dan:

1.068,93 (netto)
: 0,60 (no-claimskorting = 1 - 40%)
= 1.781,55

+ 15
= 1.796,55

: 0,93
= 1.931,774194 (brutobedrag)

Je kan het steeds andersom uitrekenen ter controle, of aanpassen als ik de vraag verkeerd begrepen heb.

tg
donderdag 19 juni 2003

©2001-2025 WisFaq