Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exact berekenen

Heb gisteren ook al een vraag gesteld maar snap het nog steeds niet helemaal dus hier nog een keer de vraag. Kunnen jullie mij uitleggen hoe ik exact moet berekenen. Hier een voorbeeld som uit mijn boek

f (x) = - x tot de tweede + 6 x

Stap 1:

Dy / Dx (x,x + Dx) = f (x + Dx) - f (x) / x + Dx - x = -2x · Dx - (Dx) tot de tweede + 6· D x / Dx = -2 x - Dx + 6

Stap 2:
Nu alleen nog Dx -- 0 te laten gaan

f accent (x) = lim f(x + Dx) - f(x) / Dx = lim (-2x - Dx + 6) = - 2 x + 6

Hoe kom je nou aan die - x tot de tweede - 2 x ·Dx - (Dx) tot de tweede + 6 x + 6Dx of te wel aan die -2 x ·Dx - (Dx)tot de tweede + 6Dx

Alvast bedankt

Wendy
Leerling mbo - zondag 15 juni 2003

Antwoord

f(x)=-x2+6x

Dan geldt dat f(x+Dx)=
Overal waar boven een x staat moet je dat nu vervangen door x+Dx
-(x+Dx)2+6(x+Dx) = -(x2+2·x·Dx+(Dx)2)+6x+6Dx =
Je hebt dus gewoon links dat kwadraat uitgewerkt. Nu nog haakjes weg
-x2-2·x·Dx-(Dx)2+6x+6·Dx (is dus f(x+Dx))

f(x+Dx)-f(x) wordt dan -2x·Dx - (Dx)2 + 6·Dx

Dan door Dx delen en vervolgens Dx ® 0 laten gaan.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 15 juni 2003

©2001-2024 WisFaq