Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12399 

Re: Integreren en differentieren

Ik heb lang zitten rekenen maar ik kan

g(x)= 2/(x-7) en h(x)= 12.2x niet primitiveren

Als primitive van h(x) krijg ik dit als antwoordt:

H(x)= 12.2x + 12x.ln2.2x, maar als ik dit ga differentieren dan kom ik niet aan h(x)

Ook weet ik niet hoe u hier aan komt F(x)= ex + e-x als f(x)= e - e-x

Kunt u die laten zien met tussenstapjes en de rekenregels die u gebruikt er a.u.b erbij zetten,anders begrijp ik het nog niet. Ik denk dat als ik een antwoordenboek heb dat ik dan ook niet echt ver zal komen omdat ze alleen het eindantwoord drukken, en niet hoe men daaraan komt...

van de
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 juni 2003

Antwoord

Voor g(x)=2/x-7 stond er volgens mij al een duidelijke hint. De vraag is kan je ln(x-7) differentiëren? Zo ja... kan je G(x) zo kiezen dat het wel klopt?

Bij h(x) staat 2x... dus zal er in H(x) ook wel iets staan met 2x toch?
Wat is de afgeleide van 2x?
[2x]'=2x·ln(2)
Dus neem je zoiets als G(x)=1/ln(2)·2x... maar klopt het dan? Nee want dan krijg je als afgeleide 2x, maar dat kan je wel goed krijgen!
Neem G(x)=12/ln(2)·2x

Voor e-e-x kan je toch wel een primitieve vinden? e is een constante dus ex. Kijk maar:
[ex]'=e
Zo ook voor -e-x... een mogelijke kandiaat lijkt me e-x
[e-x]'=e-x·-1=-e-x
En dat is hem al!

Kortom: je moet heel goed kunnen differentiëren om makkelijk te kunnen integreren. Veel is gebaseerd op het herkennen van afgeleiden van bekende functies! Zoals in het voorbeeld met 2/(x-7). Als het goed is zie je daar de standaardfunctie f(x)=1/x in! En daar ken je dan natuurlijk een primitieve van toch?

WvR
zaterdag 14 juni 2003

©2001-2024 WisFaq