Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

(x+1)³

Wat is de uitwerking van (x+1)3??

Stijn
2de graad ASO - zaterdag 14 juni 2003

Antwoord

Beste Stijn,

Dat kun je op twee manieren uitwerken.
De eerste manier is via het Binomium van Newton, indien je hier niet mee bekend bent, kun je zoeken in deze database.
Of, de tweede manier, je herschrijft (x + 1)3 als (x + 1)2·(x + 1).
Je hebt vast een manier geleerd om (x + 1)2 uit te rekenen, dat heb je misschien wel uit hoofd geleerd (a + b)2 = a2 + 2ab + b2. Je kunt het ook herschrijven als (a + b)·(a + b) en dan via distributieve eigenschap.

(x + 1)2·(x + 1) =
(x2 + 2x + 1)·(x + 1) =
x2·x + x2 + 2x2 + 2x + x + 1 =
x3 + 3x2 + 3x + 1.

Misschien is het ook wel handig om (a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3 van buiten te leren.

Groetjes,

Davy.

Davy
zaterdag 14 juni 2003

©2001-2024 WisFaq