Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Veranderen van assenstelsel

hélo volgende week dus examen ana en de werkwijze om de volgende gelijkaardige oef op te lossen begrijp ik dus aan geen kanten!! Moest iemand me kunnen helpen bij het oplossen van de eerste en/of twee oef zou het me echt vooruit helpen ook al is het maar hoet te binnen. Het zou met ijkverandering of verschuiving van assenstelsel moeten kunne maar hoe???

gegeven: komme
2x2 +3xy + 6x +5y - 9 = 0
de termen van de tweede graad moeten verdwijnen

of
y = ax2+bx+c
hier moet de cte term verdwijnen

bedankt!!

bernar
3de graad ASO - zaterdag 14 juni 2003

Antwoord

Een verschuiving en ijkverandering komt eigenlijk neer op het doorvoeren van de volgende lineaire transformaties (met a,b,c,d constanten, ze hebben niks te maken met je tweede opgave)

x = aX + b
y = cY + d

Substitueer die uitdrukkingen in de gegeven vergelijkingen, werk uit, en vind de constanten (a,b,c,d) die er voor zorgen dat de nieuwe vergelijking (in X en Y) voldoet aan je voorwaarden. De tweede vraag zie je natuurlijk op het zicht...

De transformatie-uitdrukkingen die ik hierboven gaf, zijn handig om het rekenwerk wat overzichtelijk te houden. Kan je zelf uit (a,b,c,d) halen hoe het assenstelsel wordt verschoven en wat de herschalingen zijn?

Lukt het zo? Anders zeg je het maar...

cl
zaterdag 14 juni 2003

 Re: Veranderen van assenstelsel 
 Veranderen van assenstelsel 

©2001-2024 WisFaq